Kebab – jakie ma wady i zalety?

kebab

Kebab z dnia na dzień staje się coraz popularniejszy. Jest idealnym rozwiązaniem dla każdej spieszącej się osoby, która chciałaby zjeść porządny posiłek w ciągu dnia, a nie ma czasu samodzielnie go przygotować.

Co dobrego znajduje się w kebabie?

Kebab to mięso baranie, a także kurczak oraz cielęcina. Co ważne w kebabie nigdy nie znajduje się mięso wieprzowe. Dodatek do kebaba to między innymi duża porcja warzyw- całość zamknięta jest w bułce. Takie połączenie mięsa, bułki oraz warzyw to doskonały sposób nawet na większy głód.

Kebab wegetariański – aktualny hit?

Kebab ma także wersje wegetariańską. Zamiast mięsa znajduje się w niej falafel, który jest robiony z ciecierzycy, pietruszki oraz przypraw. Falafele w formie kuleczek smaży się na głębokim oleju. Dzięki temu są lekko chrupiące. Takie falafele są umieszczane w bułce, a do tego dodaje się do nich świeże warzywa, tak jak w przypadku kebaba.

Dobra knajpa z kababem – jak ją rozpoznać?

Jak rozpoznać dobrą knajpę, w której znajdziemy smaczny kebab? Po pierwsze powinniśmy zwrócić uwagę na menu. Czy wszystko co znajduje się w danej knajpie na pewno ma związek z prawdziwym kebabem. Po drugie należy także poczytać opinie innych na temat danego miejsca. Czy im smakowało i czy polecają nam przyjść. Opinie innych gości danych miejsc powinny być dla nas bardzo ważne przy wybieraniu nowych miejsc do odwiedzania. W ten prosty sposób szybko się zdecydujemy na dane miejsce, gdzie możemy pysznie i smacznie zjeść.

Kebab jest doskonałą alternatywą na zdrowszy fastfood. Szczególnie jeśli wybierzemy takie chude mięso jak kurczak. Do tego duża ilość warzyw, mało sosu i bułka. Takie rozwiązanie jest idealne na szybki obiad na mieście, bądź zawsze wtedy, gdy dopadnie nas chęć na coś zamówionego, a chcemy podjąć możliwie jak najlepszą decyzję dla naszego zdrowia i diety. Kebab to w końcu białko, węglowodany, jak i tłuszcze, a jedzony co jakiś czas pysznie urozmaici naszą dietę. Warto spróbować!